Το φαράγγι που οδηγεί στην υπέροχη παραλία της Αγριόμαντρας στο Καβούσι Ιεράπετρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Το φαράγγι που οδηγεί στην υπέροχη παραλία της Αγριόμαντρας στο Καβούσι Ιεράπετρας

 


Βόρεια του Καβουσίου Ιεράπετρας ανοίγεται το μικρό φαράγγι που οδηγεί στην απομονωμένη και εξωτικής ομορφιάς παραλία της Αγριόμαντρας.


Ουσιαστικά το φαράγγι ξεκινά από τη θέση Λάκος Αμπελίων, ένα μικρό οροπέδιο που το χειμώνα σχηματίζει μικρή λίμνη και γύρω του αναπτύσσονται καλλιέργειες.


Πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι που το μήκος του δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο και η διάσχιση του τα 15-20 λεπτά.


Τα τοιχώματα του φαραγγιού είναι σε κάποια σημεία ψηλά και απότομα και δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες τις οποίες συμπληρώνει η γαλαζοπράσινη θάλασσα στην απόληξη του.


Παλιότερα υπήρχε μονοπάτι πετρόκτιστο τμήματα του οποίου σώζονται στα αριστερά. Ωστόσο η κατάβαση πλέον γίνεται από μονοπάτι στα δεξιά που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο βαθμό συσκολίας.


Λίγο πιο κάτω από το μέσο του φαραγγιού ξεπροβάλουν δυο μικρές σπηλιές.Η πρώτη με χτιστή είσοδο υπήρξε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη όπως μαρτυρά μια μισοκατεστραμμένη εικόνα του Αγίου στο εσωτερικό του.Σχεδόν δίπλα στο σπηλαιώδη ναό ένα πιο μικρό σπήλαιο όπου ζούσε ασκητής.


Η μικρή παραλία, με αμμουδιά και βότσαλο, εκεί που το φαράγγι συναντά τη θάλασσα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τους καλοκαιρινούς μήνες κι ας μην μπορεί κάποιος να την προσεγγίσει οδικώς. Ο προσανατολισμός της είναι τέτοιος που ακόμα και σε ημέρες με δυνατό άνεμο εκεί η θάλασσα παραμένει γαλήνια.


Ένα μεγάλο αλμυρίκι και δυο ακόμα μικρότερα προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες που απολαμβάνουν τα καθάρια και δροσερά νερά. Κάτω από το μεγαλύτερο και πιο σκιερό αλμυρίκι έχουν δημιουργήσει υποδομές όπου μπορούν οι λουόμενοι να ψήσουν φαγητό και να απολαύσουν την παραμονή τους για ώρες. Παλαιότερα οργάνωναν μονοήμερες κρουαζιέρες από Θόλο προς το νησάκι Ψείρα και μετά Αγριόμαντρα γι αυτό και δικαιολογείται η αυτοσχέδια "κουζίνα".


Η Αγριόμαντρα κατά το μακρινό παρελθόν λειτούργησε ως μικρό λιμάνι για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, κυρίως αγροτικών προϊόντων, που από το κοντινό Καβούσι και τα γύρω χωριά κατέληγαν στον Άγιο Νικόλαο. Κάποια κατάλοιπα των λιμενικών δομών διατηρούνται ακόμα.


Δείτε επίσης


Η απάνεμη και ερημική παραλία Αγριόμαντρα κοντά στο Καβούσι της Ιεράπετρας


Το μικρό Οροπέδιο απ όπου ξεκινά το φαράγγι

Ένα παλιό ασβεστοκάμινο στην αφετηρία του φαραγγιού









Σελίδες