Μοχός: Τιμά τους νεομάρτυρες ήρωες του που δολοφονήθηκαν κατά το μεγάλο Αρπεντέ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Μοχός: Τιμά τους νεομάρτυρες ήρωες του που δολοφονήθηκαν κατά το μεγάλο Αρπεντέ

 


Τιμάται και φέτος, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην περιοχή του «Βόθωνα» στο Μοχό, όπου και η αφιερωματική εκκλησία, η μνήμη των Μοχιανών νεομαρτύρων επισκόπων, Κνωσού Νεόφυτου Φυντικάκη και Χερρονήσου, Ιωακείμ Τροχαλάκη, που σφαγιάστηκαν στις 23 Ιουνίου 1821 από τους Οθωμανούς. Θα προηγηθεί σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 18.30 μέγας εσπερινός  και την Πέμπτη 20 Ιουνίου το πρωί θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.


Τις 23 και 24 Ιουνίου 1821 οι Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες σφαγές αρχικά  στην πόλη του Ηρακλείου, που επεκτάθηκαν σε χωριά του νομού και ακολούθως στη Σητεία. Ήταν τόση η αγριότητα τους που ονομάστηκε « ο μεγάλος Αρπεντές», από το τουρκικό «arbede», που μεταφράζεται και ως διαμάχη ή σύγκρουση. 




Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, οι Οθωμανοί έσφαξαν μέσα στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Μηνά, τον Μητροπολίτη Κρήτης, Γεράσιμο Παρδάλη και παράλληλα δολοφόνησαν τους επισκόπους Κνωσού Νεόφυτο, Χερρονήσου Ιωακείμ και Σητείας Ζαχαρία.


Παράλληλα, λεηλάτησαν τη Μητρόπολη ενώ οι νεκροί στο Μεγάλο Κάστρο και στα περίχωρά του ανήλθαν, κατά προσέγγιση, στους 800. Ο διαβόητος Οθωμανός Αφεντάκης, της επαρχίας Σητείας, αφού συγκέντρωσε στην αυλή του πύργου του, πλέον των τριακοσίων άοπλων ανδρών, τους κατέσφαξε όλους .


Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με απόφαση του το 2001 ανακήρυξε όλους του σφαγιασθέντες επισκόπους και ιερείς νεομάρτυρες και εορτάζεται η μνήμη τους στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος λόγω του εορτασμού κατά την ημερομηνία αυτή της Αγίας Τριάδος, έχει μετατεθεί ο εορτασμός της μνήμης τους στις 20 Ιουνίου


Δείτε επίσης


Οι Άγιοι Νεομάρτυρες του Μοχού και το εκκλησάκι που κτίστηκε στη μνήμη τους


Σελίδες