Οροπέδιο Λασιθίου: Ο ιδανικός τόπος για ποδηλατάδα έχει τώρα και ηλεκτρικά ποδήλατα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Οροπέδιο Λασιθίου: Ο ιδανικός τόπος για ποδηλατάδα έχει τώρα και ηλεκτρικά ποδήλατα

 


Το ποδήλατο επέστρεψε στον τόπο που το αγάπησε όσο κανένας άλλος, στο Οροπέδιο Λασιθίου. Βέβαια τώρα δεν είναι το κλασικό ποδήλατο που ήθελε κόπο για να σε μετακινήσει αλλά ηλεκτρικό, ξεκούραστο και πολύ πιο απολαυστικό.


Τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα τοποθετήθηκαν στο Καμινάκι Οροπεδίου και σου κλείνουν το μάτι να τα πας μια βόλτα.


Πριν από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες το ποδήλατο ήταν το απόλυτο μεταφορικό μέσο στο Οροπέδιο του Λασιθίου. Με αυτό πήγαιναν στα χωράφια τους, με αυτό μετακινούνταν από το ένα χωριό στο άλλο, με αυτό πηγαινοέρχονταν στο σχολείο τα παιδιά μεταφέροντας και πράγματα όταν δεν υπήρχε άλλος τρόπος.


Βλέπετε στο Οροπέδιο Λασιθίου το ανάγλυφο είναι τέτοιο που καθιστούσε εύκολη υπόθεση την ποδηλατάδα, χωρίς πολλές ανηφόρες και κατηφόρες.


Μάλιστα κατά το παρελθόν κάθε οικογένεια διέθετε τουλάχιστον δύο με τρία ποδήλατα και με αυτά έκανε στην κυριολεξία τα πάντα…




Με το ποδήλατο μετέφεραν ακόμα και πράγματα, που δεν είχαν μεγάλο βάρος, τοποθετώντας ένα κιβώτιο πίσω του, που λειτουργούσε ως μεγάλο καλάθι.


Τα παιδιά του γυμνασίου, όταν έπρεπε να πάνε από το ένα χωριό στο άλλο, το έκαναν με το ποδήλατο και μάλιστα για να δείχνει πιο όμορφο, το στόλιζαν με σημαιάκια, φούντες κι ότι άλλο θεωρούσαν πως μπορούσε να προκαλέσει το θαυμασμό.


Και φυσικά με τέτοια "ποδηλατολατρεία" άρχισαν να λειτουργούν ποδηλατάδικα και εντός του Οροπεδίου.


Υπήρχαν τέτοια καταστήματα στο Μαρμακέτω και στον Άγιο Γεώργιο για να μπορούν να αγοράζουν τα μεταφορικά τους μέσα οι Λασιθιώτες, χωρίς να τρέχουν στο Ηράκλειο. Και βέβαια μετά τα ποδήλατα τα κληρονομούσαν οι γονείς στα παιδιά και πάει λέγοντας.


Τώρα οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Για τις μετακινήσεις τη θέση του ποδηλάτου πήρε το αυτοκίνητο και το πρώτο εξελίχθηκε σε μέσο αθλητισμού και αναψυχής. Υπό αυτό το πρίσμα τα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα προσφέρονται για ατελείωτες, ξεκούραστες βόλτες στα όμορφα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρές και κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο γύρω από τον κάμπο μπορείς σχεδόν να τα δεις όλα.


Δείτε επίσης


Το απόλυτο μεταφορικό μέσο των προηγούμενων δεκαετιών στο Οροπέδιο του Λασιθίου

Σελίδες