Ναός Αγίων Αποστόλων στα Ζένια: Θυρανοίξια στη γιορτή του μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ναός Αγίων Αποστόλων στα Ζένια: Θυρανοίξια στη γιορτή του μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση

 



Διπλή γιορτή για τα Ζένια Μεραμπέλου αυτή των Αγίων Αποστόλων γιατί δεν γιορτάζουν μόνο τους Αγίους στους οποίους έχουν αφιερωμένο ναό αλλά και τα θυρανοίξια του δεύτερου, τον οποίο ανακαίνισαν εκ βάθρων.


Την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί η Ακολουθία των θυρανοιξίων και στη συνέχεια θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου. Το Σάββατο 29 του μηνός στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία και στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Εσπερινός της γιορτής των Αγίων Αποστόλων. Τέλος την Κυριακή στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία για τη σπουδαία γιορτή των Αγίων Αποστόλων.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως ο ιερός ναός των Αγίων Αποστόλων της Ενορίας Ζενίων άρχισε να κτίζεται τη δεκαετία του 1980 και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου του 1984 από το μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας κυρό Δημήτριο, επί εφημερίας του ιερέα Εμμανουήλ Φαρσάρη.


Κτήτορες του ήταν ο Απόστολος Φαρσάρης και η σύζυγος του Παπαδιώ, οι οποίοι δεν είχαν αποκτήσει παιδιά και θέλησαν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τον τόπο τους.


Δυστυχώς στην πορεία των ετών οι καιρικές συνθήκες και ο αδυσώπητος χρόνος πλήγωσαν το κτίσμα του ναού γι αυτό τον Οκτώβριο του 2023 ξεκίνησαν ευρείες ανακαινιστικές εργασίες ενώ στον Μητροπολιτικό Θρόνο Πέτρας και Χερρονήσου βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος κ. Γεράσιμος και ιερέας του χωριού είναι ο Ιωάννης Φαζός.


Έτσι ακριβώς 40 χρόνια μετά τα εγκαίνια του ναού έχουμε τα θυρανοίξια του έχοντας πλέον αποκατασταθεί πλήρως το κτίσμα του εσωτερικά και εξωτερικά.


Δείτε επίσης


Ζένια Μεραμπέλου: Το καταπράσινο χωριό με τα 150 πηγάδια και τους λιγοστούς κατοίκους


Ο παλιός ναός των Αγίων Ιωάννου και Δημητρίου στα Ζένια Λασιθίου-Η ενδιαφέρουσα ιστορία του




 




Σελίδες