Η εντυπωσιακή μανόλια της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Η εντυπωσιακή μανόλια της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

 


Εντυπωσιάζει με το μέγεθος και τα τεράστια άνθη της η μανόλια που συναντάμε έξω από το καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


Πρόκειται για μια μεγανθή μανόλια (Magnolia grandiflora) που βρήκε στο συγκεκριμένο σημείο τις ιδανικές συνθήκες και εξελίχθηκε σε ψηλό δέντρο που γεμίζει με τα εντυπωσιακά υπόλευκα άνθη κάθε χρόνο το καλοκαίρι και πλέον ξεπερνά σε ύψος και το αρκετά ψηλό κτίσμα του ναού.


Η μεγανθή μανόλια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο είδος του φυτού στη νότια Ελλάδα γιατί δεν της αρέσει το κρύο.


Χαρακτηρίζεται από μεγάλα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα και πελώρια λευκά ή κρεμ αρωματικά άνθη σε σχήμα τουλίπας που εμφανίζονται συνήθως από τις αρχές Ιουνίου ως τα τέλη Αυγούστου.


Μάλιστα είναι αειθαλής και δεν απογυμνώνεται από τα φύλλα της ακόμα κι όταν πάψει να φέρει άνθη.


Στη Μονή Επανωσήφη όταν διαπιστώθηκε πως η μανόλια ευδοκιμεί φυτεύτηκε δίπλα στην πρώτη και μια ακόμα που κι αυτή πήρε γρήγορα ύψος και εξελίσσεται σε δέντρο.


Η ιστορία της συγκεκριμένης μανόλιας


Την μανόλια στον Επανωσήφη είχε φυτέψει το 1986 ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κωστομανωλάκης με καταγωγή από το Ζαρό.Την είχε φέρει από το Άγιο Όρος το οποίο επισκέπτονταν συχνά.


Όπως μας είπε ο μοναχός του Επανωσήφη  π. Ιερόθεος Δασκαλάκης, που έζησε από κοντά το μακαριστό Ιερόθεο Κωστομανωλάκη, υπήρξε μια σεβάσμια και πνευματική μορφή για το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου έχοντας διακονήσει και σειρά άλλων μονών και προσκυνημάτων όπως τον Άγιο Νικήτα στα νότια, την Άρβη κ.α.


Εγκαταστάθηκε σε ηλικία περίπου 85 ετών μόνιμα στη Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.Του άρεσε η γη και πάντα είχε φροντισμένα περβόλια και λουλούδια.


Τη μανόλια τη φύτεψε το 1986, με την άδεια του τότε ηγουμένου, στη θέση όπου παλαιότερα υπήρχε ευκάλυπτος. Στη συνέχεια φυτεύτηκαν από τον ίδιο, σε άλλες θέσεις, δυο ακόμα μανόλιες που όμως δεν ευδοκίμησαν.


Όπως μας περιέγραψε ο π. Ιερόθεος ο συνονόματος του μακαριστός μοναχός, ήταν ιδιαίτερα εργατικός και πνευματικός άνθρωπος, αλλά και καλλιγράφος. Στον Επανωσήφη τον επισκέπτονταν συχνά τα πολλά πνευματικά του παιδιά καθώς απ' όπου πέρασε παρήγαγε έργο, χειροτόνησε μοναχούς και αγαπήθηκε για την πίστη του προς την Εκκλησία.

 









Σελίδες