Μονή Επανωσήφη: Συγκίνηση στη χειροτονία του Ιερομόναχου Ευγένιου Μανδελένη (ΦΩΤΟ) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Μονή Επανωσήφη: Συγκίνηση στη χειροτονία του Ιερομόναχου Ευγένιου Μανδελένη (ΦΩΤΟ)

 


Μέρα χαράς και συγκίνησης σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη καθώς τελέσθηκε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του αδελφού της Μονής, ιερομονάχου Ευγένιου Μανδελένη, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο.


Πρόσωπο αγαπητό ο νεαρός ιερομόναχος όχι μόνο στο ιστορικό Μοναστήρι που επέλεξε να ζήσει τη μοναχική του ζωή αλλά και στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης πράγμα που και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος τόνισε στην ομιλία του.


«Αν και σε χρειαζόμουν ως διάκονο εκτιμώντας όλα τα χαρίσματα που σου έδωσε ο Θεός θέλησα να σε χειροτονήσω για να διακονήσεις το Καταλαγάρι, ένα χωριό που αγαπώ πολύ», είπε απευθυνόμενος στον νέο πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.


Πολλές και σημαντικές οι πατρικές συμβουλές που έδωσε στο νεαρό ιερομόναχο ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας του μεταξύ άλλων πως: «στη ζωή μας γίνεται μόνο το θέλημα του Θεού, κι όταν θα έλθουν δύσκολες στιγμές μόνο σ’ εκείνον μπορείς να έχεις το θάρρος σου και να ελπίζεις. Εμείς οι μοναχοί μαθαίνουμε να μην έχουμε θέλημα για να γίνεται μόνο το θέλημα του Θεού».


Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος μίλησε και για τους ανθρώπους της Εκκλησίας τονίζοντας πως «Δεν είναι τυχαίο το ότι οι άνθρωποι όταν τους σκανδαλίζουμε κλονίζονται και λένε πολλά για εμάς. Και τα λένε γιατί οι άνθρωποι μας θέλουν Άγιους, ανυπόκριτους, να μην εμφανιζόμαστε ως τιμητές τους».


«Τρώμε ήττες και κάνουμε τραγικά λάθη» αναγνώρισε ο Σεβασμιώτατος για τους ανθρώπους της Εκκλησίας και παρακάλεσε τον χειροτονηθέντα Ευγένιο να διακονήσει ανυπόκριτος το Θεό, να παραμείνει όπως είναι, όπως ο ίδιος τον γνώρισε και τον αγάπησε.


Θα ανακαινισθεί το σπίτι του μακαριστού Νεκταρίου


Σε ότι αφορά την ενορία Καταλαγαρίου που του ανατέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης του επεσήμανε πως καλείται να διαδεχθεί εξαιρετικούς πατέρες που τη διακόνησαν. Τον κάλεσε να αγαπήσει τους ανθρώπους στο Καταλαγάρι, να σταθεί δίπλα τους και να τους ενώσει κι έτσι ενωτικά να λειτουργεί πάντα.


Μάλιστα ανέθεσε αμέσως και μια σπουδαία αποστολή στο νεαρό Ευγένιο καθώς το Καταλαγάρι είναι ο γενέθλιος τόπος του μακαριστού Νεκταρίου το σπίτι του οποίου θα πρέπει να ανακαινίσει.


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έχει υποσχεθεί τεχνική και οικονομική στήριξη ώστε αυτό το σπίτι να μετατραπεί σε ξενώνα και να φιλοξενήσει αντικείμενα που ανήκουν στο μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρό Νεκτάριο αποτελώντας χώρο μνήμης της σπουδαίας αυτής εκκλησιαστικής μορφής.


Στόχος είναι ως τον Οκτώβρη του 2025, που θα συμπληρωθούν δέκα χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Νεκταρίου, το κτίριο να είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα .


Ο πολυτάλαντος π. Ευγένιος


Να σημειώσουμε πως κατά τη σημερινή ημέρα ο π. Ευγένιος Μανδελένης προχειρίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και οικονόμος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε πως ο π. Ευγένιος Μανδελένης κατάγεται από τη Μαχαιρά. Είναι 29 ετών και στη Μονή Επανωσήφη βρίσκεται τα τελευταία 4 χρόνια. Έχει έναν ακόμα αδελφό που με τη μητέρα του παρακολούθησαν συγκινημένοι τη χειροτονία του. Πρόκειται για ένα πολυτάλαντο άτομο καθώς οι χορευτικές ικανότητες του είναι συγκλονιστικές ενώ ως λαϊκός είχε ασχοληθεί και με το θέατρο.




Αναγνώστης ο Γ. Γλυκοκόκαλος


Επίσης μετά από παράκληση του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Επανωήφη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Διονυσίου χειροθετήθηκε ως αναγνώστης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ο γνωστός καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής Γιώργος Γλυκοκόκαλος ο οποίος είναι ένας εξαίρετος ψάλτης έχοντας μάλιστα σπουδάσει την ψαλτική τέχνη.


Αμέσως μετά τη χειροτονία ακολούθησε παράθεση γεύματος στους πιστούς που συμμετείχαν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία τιμήθηκε και η μνήμη του εορτάζοντα σήμερα Οσίου Μεθοδίου του Κρητός του Ηγιασμένου, τα Ιερά Λείψανα του οποίου είχαν τεθεί προς προσκύνηση.








Με τον πνευματικό του πατέρα Αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτο Μηλιαράκη


Με το διάκονο Ιερώνυμο Μοσχογιαννάκη που ως μεγαλύτερος έχει υπό τη σκέπη του τους νεότερους σε ηλικία μοναχούς 


 

Σελίδες