Το αυτοφυές δάσος του Πευκιά στις Λιθίνες Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Το αυτοφυές δάσος του Πευκιά στις Λιθίνες Σητείας

 


Έξω από τις Λιθίνες Σητείας σε μια περιοχή όπου οι ιστορικές μνήμες είναι πολλές και η ομορφιά της φύσης ακόμα μεγαλύτερη βρίσκεται ο Πευκιάς.


Όπως μαρτυρά και η ονομασία του τα πεύκα κυριαρχούν και μάλιστα πρόκειται για ένα αυτοφυές δάσος πεύκων για το οποίο καμαρώνουν οι κάτοικοι μια και ως γνωστόν η πρώην επαρχία Σητείας δεν διακρίνεται για τα δάση της.


Μικρά και μεγάλα πεύκα εκεί όπου τελειώνουν οι ελαιώνες δημιουργούν ένα δάσος που προσφέρει ανάσα ζωής και δροσιάς στον τόπο.


Εκεί κοντά είναι κτισμένος και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρηγολόγος ή Άγιος Ιωάννης ο Πευκιάς όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Ένα μικρό εκκλησάκι πάνω σε ύψωμα που το γιορτάζουν κάθε καλοκαίρι απολαμβάνοντας από εκεί ψηλά στο δάσος που αναπτύσσεται και μοιάζει με "πράσινη θάλασσα" δίπλα σε μια άλλη "θάλασσα" με ελαιόδεντρα.


Σε κοντινή απόσταση από τον Πευκιά, κατά το παρελθόν, υπήρχε κι ένας οικισμός, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, που δυστυχώς όπως πολλοί άλλοι στην περιοχή ερήμωσε και οι πέτρες των σπιτιών του έγιναν ξερολιθιές για τις καλλιέργειες.


Δείτε επίσης


Ο βυζαντινός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου έξω από τις Λιθίνες και ο οικισμός που αφάνισε η πανώλη










Σελίδες