Με διεθνή ακτινοβολία η έκθεση με 62 έργα του Πικάσο στο Μουσείο της Ελεύθερνας (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Με διεθνή ακτινοβολία η έκθεση με 62 έργα του Πικάσο στο Μουσείο της Ελεύθερνας (φωτογραφίες)

 


Σπουδαία στιγμή για το Μουσείο της Ελεύθερνας η  φιλοξενία από τις 5 Ιουνίου και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 62 έργων του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, στο πλαίσιο συμπλήρωσης οκτώ χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.


Το πάντρεμα των αρχαιολογικών θησαυρών του Μουσείου με τα έργα του Πικάσο ξαφνιάζει και ταυτόχρονα εντυπωσιάζει. Κι αυτό γιατί υπάρχει ανάμεσα τους ενότητα, συνέχεια και συνομιλία και δεν είναι κάτι ξένο το να βλέπεις κεραμικά, ζωγραφικά, μικρά γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά του παγκοσμίως γνωστού καλλιτέχνη μέσα και έξω από προθήκες που φιλοξενούν αντικείμενα όλων των περιόδων ακμής της αρχαίας πόλης της Ελεύθερνας.


Τα εγκαίνια της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Ο Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής» πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Η τελετή των εγκαινίων αποτέλεσε εξάλλου από μόνη της σπουδαίο γεγονός με διεθνή απήχηση αφού το παρών έδωσαν πέρα από τον ανασκαφέα και ψυχή του Μουσείου της Ελεύθερνας καθηγητή Νίκος Σταμπολίδη, η κόρη του Πικάσο, Παλόμα Πικάσο, η Γενική Διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανό Barbara Jatta,  η πρώην Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η αδελφή της Ειρήνη, η πριγκίπισσα Ολύμπια Τορλόνια, η Αλίκη Γουλανδρή, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφκσι - Μητσοτάκη, η Μαρία Εμπειρίκου, η Μαρί Δασκαλαντωνάκη, ο Σταύρος Ξαρχάκος και πολλοί άλλοι.


Η Παλόμα Πικάσο εξήγησε πως μέσα από αυτή την έκθεση θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό  την αμεσότητα που χαρακτήριζε τον ίδιο τον Πικάσο στην ζωή του.


Τα 62 επιλεγμένα έργα του Ισπανού καλλιτέχνη, που παρουσιάζονται στην Κρήτη, συνομιλούν με 24 θέματα από το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας αναδεικνύοντας τη βαθιά επιρροή που άσκησε η ελληνική μυθολογία και η αρχαιότητα στον Πικάσο.


Ο Νίκος Σταμπολίδης στην τελετή των εγκαινίων είπε πως μαζί με την Παλόμα Πικάσο διάλεξαν μέσα από μία ποικιλία υλικών και θεμάτων τα κομμάτια εκείνα όπου το φυσικό περιβάλλον το ζωικό κεφάλαιο και το μεσογειακό φως χορεύουν αρμονικά με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, με όντα διφυή τον Μινώταυρο, τον Πάνα και τους φαύνους.  


Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον αδερφό της Παλόμα Πικάσο , Κλωντ, ο οποίος έτρεφε έντονα συναισθήματα για την Κρήτη αλλά και για το Αιγαίο όπου είχε ζητήσει να απλωθεί η στάχτη του μετά το θάνατο του.


Στο Μουσείο της Ελεύθερνας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει  έργα του Πικάσο, κεραμικά, ζωγραφικά, μικρά γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά.


Η έκθεση ξεκινά στο αίθριο του Μουσείου έχοντας ανατυπωμένη προμετωπίδα έναν πίνακα του Πικάσο που ο ίδιος ονομάζει η «Χαρά της Ζωής», εμπνευσμένο από την οικογενειακή ευτυχία στις παραλίες της Νότιας Γαλλίας.




Στον προοίμιο χώρο του Μουσείου πρωταγωνιστεί η μαρμάρινη προτομή του Μινώταυρου που είναι δημιούργημα του β΄μισού του 1ου αι. μ.Χ. (από ελληνικό πρωτότυπο των μέσων του 5ου αι. π.Χ) από τα Μουσεία του Βατικανού.


Στη συνέχεια η έκθεση παρουσιάζει απεικονίσεις ζώων, πτηνών, κριών και ταύρων, στοιχεία-πρωταγωνιστές τόσο στα ευρήματα της αρχαίας πόλης όσο και στο πολύπτυχο έργο του Ισπανού καλλιτέχνη.


Ακολουθεί η ενότητα με έργα αφιερωμένα στο γιο του Πικάσο Κλοντ, καθώς και σχέδια με ταύρο, δέκα πιάτα με Φαύνους, πιάτα με ταύρο-Μινώταυρο, 18 πλακίδια με Φαύνους και θέματα της χαράς της ζωής.


Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Φαύνος (λατ. Faunus) είναι γνωστός ως ο θεός των κοπαδιών και των βοσκών, που λατρευόταν στον Παλατίνο λόφο της Ρώμης. Ο Φαύνος ήταν καλοκάγαθος θεός και αντιστοιχεί στον Πάνα της ελληνικής μυθολογίας.
















Σελίδες