Ο όμορφος ενοριακός ναός των Αγίων Πάντων στην Μαθιά και η ιστορία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ο όμορφος ενοριακός ναός των Αγίων Πάντων στην Μαθιά και η ιστορία του

 


Ήταν μετά το 1878 όταν η οθωμανική σκληρότητα στην Κρήτη άρχισε να υποχωρεί και οι κάτοικοι της Μαθιάς, στην πρώην επαρχία Πεδιάδος, αποφάσισαν να κτίσουν ένα νέο μεγάλο ενοριακό ναό στο χωριό τους.


Η πρόταση του τότε ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδάκη ο ναός να αφιερωθεί στους Αγίους Πάντες αποδείχθηκε ευφυής γιατί ένωσε τους χωριανούς που ο καθένας τότε πρότεινε κι ένα διαφορετικό όνομα Αγίου και υπήρχαν έντονες διαφωνίες.


Η επιλογή του σημείου για την ανέγερση του κτίσματος δεν ήταν τυχαία. Αν προσέξει κανείς ακόμα και σήμερα θα διαπιστώσει πως η εκκλησία είναι ορατή από παντού στη Μαθιά, αποτελώντας πυξίδα στις ζωές των κατοίκων της.


Την 1η Μαίου 1894 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και για να θεωρούνται ως κτήτορες του όλοι οι κάτοικοι έβαλαν από μια πέτρα ο καθένας.Οι κρητικές επαναστάσεις της περιόδου καθυστέρησαν διακόπτοντας ανά διαστήματα τις εργασίες κι έτσι η ολοκλήρωση του κτίσματος ήλθε το 1909.


Υπολογίστηκε τότε πως η ανέγερση του ναού κόστισε 700 χρυσά ναπολεόνια. Κι ήταν ένας πραγματικός άθλος το ότι η Μαθιά απόκτησε σε εποχές δύσκολες αυτό τον περικαλλή ναό αφού ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τις 25 οικογένειες.


Τα εγκαίνια των Αγίων Πάντων έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 από τον τότε Μητροπολίτη Ευμένιο Ξηρουχάκη.


Σήμερα ο ναός είναι ιδιαίτερα φροντισμένος και δικαίως η Ενορία Μαθιάς υπερηφανεύεται γι αυτόν. Το ιερό του κοσμείται με μια τεράστια τοιχογραφία της Πλατυτέρας, την οποία φιλοτέχνησε η αγιογράφος Άννα Τσίγκου το 2017 ενώ η ίδια έχει ζωγραφίσει το 2023 και τους Αποστόλους κάτω ακριβώς από την Πλατυτέρα.


Οι δεσποτικές εικόνες που κοσμούν το ωραίο τέμπλο φέρουν την υπογραφή μοναχού από το Άγιο Όρος.Μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία εξ Αμερικής έχει εφαρμοστεί στην Αγία Τράπεζα του ναού καθώς την μπροστινή της όψη κοσμεί Άγγελος Κυρίου που κάθεται στον Τάφο του Χριστού.


Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του ενοριακού ναού της Μαθιάς είναι και η εξαιρετική ακουστική του.


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ομιλία του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη για τα 100 χρόνια του ναού και από στοιχεία που μας διέθεσε ο εφημέριος Μαθιάς π. Δημήτριος Καλαϊτζάκης)











Σελίδες