Το μικρό βατό και καταπράσινο φαράγγι των Πεύκων πάνω από το Μακρύ Γιαλό (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Το μικρό βατό και καταπράσινο φαράγγι των Πεύκων πάνω από το Μακρύ Γιαλό (φωτογραφίες)

 


Το φαράγγι των Πεύκων είναι ένα από τα πιο όμορφα μικρά και βατά φαράγγι της Κρήτης.


Εντυπωσιάζει με τους βραχώδεις σχηματισμούς, τα χρώματα του και βέβαια το πλούσιο πράσινο που διαθέτει.


Η απόσταση που καλύπτει είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και η διάσχιση του, αν γίνει με προσοχή, δεν ενέχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Η σήμανση του είναι αρκετά καλή, οπότε περίπτωση απώλειας προσανατολισμού δεν υπάρχει.


Η αφετηρία του βρίσκεται λίγο πριν φθάσουμε στον οικισμό των Πεύκων ενώ η κατάληξη του στον οικισμό Άσπρος Ποταμός, λίγο πριν το Μακρύ Γιαλό, μετά από χαλαρή πεζοπορία σχεδόν 3 ωρών.


Το φαράγγι κατά το παρελθόν ήταν ο δρόμος σύνδεσης των Πεύκων με την παραλιακή ζώνη κι αυτό είναι εμφανές από τη διαμόρφωση του μονοπατιού στο εσωτερικό του.


Αρχικά η διάσχιση του γίνεται περνώντας δίπλα από αιωνόβια δέντρα ελιάς και σύγχρονους ελαιώνες που οδηγούν στο Νερόμυλο του Ηλία, έναν ερειπωμένο σήμερα νερόμυλο μεγάλου μεγέθους.


Ακολούθως το μονοπάτι κινείται από το πλάι του φαραγγιού για να συνεχίσει μέσα στην κοίτη του. Στο κομμάτι αυτό κάθετοι πανύψηλοι βράχοι προκαλούν δέος.


Πεύκα, χαρουπιές, λυγαριές, πρίνοι και χαμηλή βλάστηση κυριαρχούν στο εσωτερικό του φαραγγιού προσφέροντας δροσιά στον περιπατητή.


Σε δυο σημεία του με απότομη κάθοδο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές σκάλες.


Συνέχεια του Φαραγγιού είναι η λαγκαδιά που οι ντόπιοι ονομάζουν «Πισοκάμινο».Εδώ η βλάστηση είναι ακόμα πιο πλούσια καθώς ο τόπος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δέντρα, κυρίως πεύκα.


Πεντακόσια μέτρα πριν φθάσουμε στον οικισμό Άσπος Ποταμός βρίσκεται ο «Βόλακας του Σαρακηνού», ένας μεγάλος βράχος που η παράδοση λέει ότι όταν οι Σαρακηνοί επιχείρησαν την κατάληψη της Κρήτης οι ντόπιοι κάτω από αυτόν βρήκαν κρυμμένο έναν Σαρακηνό και τον σκότωσαν.


Η διάσχιση του φαραγγιού μπορεί να γίνει και με αντίθετη φορά από το Μακρύ Γιαλό προς Πεύκους.


Δείτε επίσης


Ο "Νερόμυλος του Ηλία" στο πανέμορφο φαράγγι των Πεύκων στο Λασίθι

 












Σελίδες