Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στο Καμινάκι Οροπεδίου-Κτισμένος στη θέση παλιού μοναστηριού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στο Καμινάκι Οροπεδίου-Κτισμένος στη θέση παλιού μοναστηριού

 


Οι κάτοικοι στο Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την Αγία Παρασκευή και πως θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν διαφορετικά αφού είναι η προστάτιδα τους και ο ναός της είναι κτισμένος στη θέση ενός πολύ παλιού μοναστηρίου με παρελθόν από τη Βενετοκρατία.


Ο ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε  πολύ κοντινή απόσταση από τη Γριά Βρύση και είναι δίκλιτος καθώς τιμά και τα Εισόδια της Θεοτόκου.


Και μπορεί το κλίτος της Αγίας Παρασκευής να κτίστηκε το 1895 όμως η ιστορία της πάει πολλούς αιώνες πίσω.


Όπως μας είπε ο εφημέριος της Ενορίας, στην Ιταλία βρέθηκε συμβολαιογραφική πράξη του 15ου αιώνα όπου κάτοικος από τις Μάλες Ιεράπετρας αφήνει όλη την περιουσία του στην Αγία Παρασκευή Καμινακίου για να μπορούν να συντηρηθούν οι μοναχές της.


Υπήρξε λοιπόν γυναικείο μοναστήρι που κατά πάσα πιθανότητα καταστράφηκε από τους Οθωμανούς.


Τη δική της ιστορία έχει και η παλιά εικόνα της Αγίας Παρασκευής που συναντάμε στο ναό. Η παράδοση λέει πως όταν κατά το παρελθόν έκαναν στο χωριό λιτανείες και οι πιστοί κρατώντας την εικόνα έφθαναν σε σημείο, που όριζε τα όρια του Καμινακίου, η εικόνα δεν προχωρούσε να πάει παρακάτω. Δεν ήθελε να βγει έξω από το χωριό.


Το όμορφο λιθανάγλυφο καμπαναριό του ναού κατασκευάστηκε το 1910, όπως αναγράφεται στην επιφάνεια του. Λιθανάφλυφα στολίζουν επίσης την θύρα και τα παράθυρα του ναού και βέβαια τα αγιοθύριδα του Ιερού. Το 2007 όπως επίσης βλέπουμε σε επιγραφή πάνω στο θύρωμα ο ναός έτυχε ανακαίνισης.


 











Σελίδες