Λουσέστρο ή Άγιος Ιωάννης- Ο όμορφος και σχεδόν έρημος οικισμός του Μεραμπέλου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Λουσέστρο ή Άγιος Ιωάννης- Ο όμορφος και σχεδόν έρημος οικισμός του Μεραμπέλου

 


Κάποτε ζούσαν σε αυτόν πάνω από 100 άνθρωποι κι ήταν γεμάτος ζωή, σήμερα μετά βίας τρία άτομα τον κατοικούν με το έναν μάλιστα κτηνοτρόφο που διαμένει εκεί μόνο το χειμώνα.


Κι όμως το Λουσέστρο ή Άγιος Ιωάννης, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία του, είναι ένας όμορφος οικισμός, κτισμένος πάνω σε ύψωμα με θέα όλη την περιοχή, αρκετά κοντά στις Λίμνες Μεραμπέλου αλλά και τον Άγιο Νικόλαο.


Η ονομασία Λουσέστρο που το 1920 έγινε Λουσέστο προέρχεται από την κοντινή βουνοκορφή Λούτσι. Η μεταγενέστερη του Αγίου Ιωάννη προήλθε από το ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που συναντάμε μπαίνοντας στον οικισμό.


Λίγα μέτρα πιο πάνω από την εκκλησία ένα τεράστιο πετρόκτιστο πηγάδι όπου μάζευαν νερό το χειμώνα οι κάτοικοι μια και το Λουσέστρο, όπως τα περισσότερα χωριά του Μεραμπέλου, ήταν άνυδρο και χωρίς πηγαία νερά. Σήμερα το πηγάδι εντελώς στεγνό και σε αχρησία αφού υπάρχει δίκτυο νερού.


Σχεδόν όλα τα σπίτια στο Λουσέστρο είναι πετρόκτιστα, σε κάποια που λείπουν οι στέγες φαίνονται οι εσωτερικές καμάρες και η χαρακτηριστική κρητική διαρρύθμηση.


Τα παλιότερα σπίτια είχαν το καθένα και τη δική του δεξαμενή νερού για τη λάτρα τους και τις ανάγκες των οικογενειών. Ορισμένα σπίτια έχουν κάπως αποκατασταθεί για να μπορούν να στεγάζουν τους ιδιοκτήτες τους τα Σαββατοκύριακα κι όταν έχουν αγροτικές εργασίες να κάνουν, μια και ο τόπος είναι γεμάτος ελαιόδεντρα.


Μέσα στους ελαιώνες διακρίνονται ακόμα οι αναρίθμητες ξερολιθιές που οι προηγούμενες γενιές είχαν κτίσει για να συγκρατούν το λίγο χώμα στα χωράφια τους και να ξεχωρίζουν τις ιδιοκτησίες τους.


Το Λουσέστρο έφθασε το 1951 να έχει 112 κατοίκους ενώ την πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό το μετόχι τη συναντάμε, σύμφωνα με το Στέργιο Σπανάκη το 1881, περίοδο που ανήκε στο δήμο Χουμεριάκου.














Σελίδες