Ζουρίδι: Ο όμορφος παραδοσιακός οικισμός κοντά στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ζουρίδι: Ο όμορφος παραδοσιακός οικισμός κοντά στο Ρέθυμνο

 


Το Ζουρίδι απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο κι είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.


Πράγματι όποιος διαβεί τα σοκάκια του θα διαπιστώσει πάμπολλα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα κτίσματα του, πολλά εκ των οποίων δυστυχώς, δεν κατοικούνται.


Το Ζουρίδι το συναντάμε σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές από το 1577 (Φραντσέσκο Μπαρότσι) κι έπειτα.


Μάλιστα εκεί υπήρχε πύργος κάποιου Βενετού φεουδάρχη κι αρκετά σημεία για να στηθούν ενέδρες μια και οι εχθροί δεν έλειψαν από την Κρήτη τους προηγούμενους αιώνες.


Ο Λευτέρης Κρυοβρυσανάκης αναφέρει ότι το όνομα Ζουρίδι προέρχεται από τη λέξη ζουρίδες, η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τις ενέδρες.


Η παράδοση ωστόσο θέλει το όνομα του οικισμού να προέρχεται από ένα Τούρκο γενίτσαρο που λεγόταν Ζουρίδης και δολοφονήθηκε σε γλέντι εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς του.


Το Ζουρίδι γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την Τουρκοκρατία αφού εκεί εγκαταστάθηκαν οικογένειες από τα κοντινά χωριά Αρτός και Χριστοχώρι, τα οποία κατέστρεψαν οι Οθωμανοί.


Το οθωμανικό στοιχείο εντός του οικισμού είναι εμφανές κυρίως σε κρήνες που κατασκευάστηκαν. Μεταξύ αυτών και μια εντυπωσιακή κρήνη που ονομάζεται του Κρήνη του Μουσταφά Μπέη.


Δείτε επίσης


Η Κρήνη του Μουσταφά Μπέη στο Ζουρίδι Ρεθύμνου





Όμορφη λεπτομέρεια πάνω από πόρτα






Σελίδες