Αβδανίτες Μυλοποτάμου: Το χωριό με το άφθονο πράσινο και τα πολλά νερά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Αβδανίτες Μυλοποτάμου: Το χωριό με το άφθονο πράσινο και τα πολλά νερά

 


Οι Αβδανίτες ή Αυδανίτες είναι ένα από τα όμορφα χωριά του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο με το παρελθόν του να μας πηγαίνει πίσω στην περίοδο της Βενετοκρατίας.


Το συναντάμε στις απογραφές του Μπαρότσι κι αργότερα του Καστροφύλακα και του Βασιλικάτα.Την περίοδο της Τουρκοκρατίας είχαν επιλέξει να κατοικούν σε αυτό κυρίως Οθωμανοί.


Από εκείνη την περίοδο διατηρείται και η ονομασία ενός εκ των διατηρητέων κτισμάτων του οικισμού. Πρόκειται για το κονάκι του Μαχμουτάκη, ένα εντυπωσιακό αρχοντικό το οποίο ωστόσο φέρεται να είναι κτίσμα της Βενετοκρατίας, μάλλον έπαυλη, που αργότερα κατοικήθηκε από Οθωμανούς.


Στην είσοδο του χωριού ξεχωρίζει η μεγάλη πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο, την πλούσια βλάστηση να την περιβάλλει και την παλιά βρύση που τροφοδοτείται από πηγή που δεν στερεύει ποτέ. Κάποτε σημείο συνάντησης των κατοίκων για να βάλουν μπουγάδα και να ποτίσουν τα ζώα τους στις γούρνες της, σήμερα σημείο χαλάρωσης για τους επισκέπτες, που είτε διαμένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια των Αβδανιτών ή φθάνουν εκεί για να γνωρίσουν ένα αυθεντικό κομμάτι της Κρήτης.


Λίγο πιο πάνω από την πηγή είναι κτισμένη ο βυζαντινός ναός της Αγίας Άννας στην αυλή του οποίου βλέπουμε κατάλοιπα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.Ακόμα πιο ψηλά στο χωριό η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, όπου επίσης βλέπουμε μια παλιά δεξαμενή νερού.


Τον οικισμό των Αβδαντιών παλαιότερα χαρακτήριζε η έντονη παρουσία νερού. Μάλιστα στο φαράγγι τους λέγεται πως λειτουργούσαν δέκα νερόμυλοι.


Δείτε επίσης


Μια όαση δροσιάς στις Αβδανίτες Μυλοποτάμου











Σελίδες