Ένα ιδιαίτερο πατητήρι της δεκαετίας του 1950 στο δρόμο για Φουρφουρά Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ένα ιδιαίτερο πατητήρι της δεκαετίας του 1950 στο δρόμο για Φουρφουρά Αμαρίου

 


Πάνω στο δρόμο που οδηγεί από τις Κουρούτες προς το Φουρφουρά Αμαρίου συναντάμε ένα πατητήρι που αν δεν προσέξει κάποιος την συνοδευτική ενημερωτική πινακίδα που φέρει ίσως και να το περάσει για σημείο εξαιρετικής θέασης προς την ιστορική πρωτεύουσα του Αμαρίου, τον κάμπο και τους ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν.


Κι όμως η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελεί πατητήρι του 1956, το οποίο ανακαινίστηκε το 2020 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά για να μαρτυρά την οινοποιητική παράδοση του τόπου.


Το πατητήρι είχε κατασκευαστεί σε ένα ιδανικό σημείο σύνδεσης των περισσότερων αμπελιών του Φουρφουρά με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται στη θέση Σαραντά.


Το χρησιμοποιούσε τότε η κοινότητα Φουρφουρά με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και διευκόλυνε πολύ τους αμπελουργούς γιατί δεν χρειαζόταν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.


Τρυγούσαν τα αμπέλια τους και μετέφεραν αμέσως τα σταφύλια στο πατητήρι όπου τα πατούσαν με τον παραδοσιακό τρόπο. Μάλιστα είχαν εφαρμόσει την πρακτική των μακριών μας προγόνων, των αμπελουργών πριν από κάμποσες χιλιετίες, που φρόντιζαν τα πατητήρια τους να τα κατασκευάζουν, λαξεύοντας συνήθως βράχους, σε περίοπτες θέσεις ώστε να απολαμβάνουν τη θέα.


Σίγουρα βλέποντας όμορφες εικόνες το πάτημα των σταφυλιών γινόταν πολύ πιο ευχάριστο και έπαιρνε διαστάσεις γιορτής. Έτσι και το πατητήρι του Φουρφουρά κατασκευάστηκε εκεί όπου προσέφερε άπλετη θέα προς όλα τα αμπέλια της περιοχής ενώ παράλληλα έβλεπε τις κορυφές του Ψηλορείτη.



Ο Φουρφουράς στο βάθος


Η εικόνα αριστερά του πατητηριού


Σελίδες