Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στις παρυφές του λόφου της Ακρόπολης Σμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στις παρυφές του λόφου της Ακρόπολης Σμαρίου

 

Κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη του Σμαρίου, στις παρυφές του λόφου είναι κτισμένο το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ο οποίος έδωσε το όνομα του και στο λοφίσκο.


Στην πραγματικότητα δεν είναι απλά μια εκκλησία αλλά το καθολικό ενός μικρού μοναστηριού που λειτούργησε στην περιοχή πριν από πολλά χρόνια.


Πίσω από το ναό υπάρχει πετρόκτιστο κτίσμα όπου διέμεναν οι μοναχοί ή ο μοναχός του μοναστηριού.


Το Ιερό της εκκλησίας το διατρέχει πηγή νερού, που στις μέρες μας θεωρείται αγιάσμα αλλά κατά την αρχαιότητα σίγουρα θα κάλυπτε και τις ανάγκες όσων ζούσαν στην Ακρόπολη του Σμαρίου.


Το εσωτερικό της εκκλησίας λιτό και ο χώρος του περιορισμένος εξάλλου ο Προφήτης Ηλίας τιμάται σε εποχή που οι πιστοί μπορούν να παραμείνουν έξω, στον διαμορφωμένο περίβολο, απ' όπου μάλιστα η θέα προς το Σμάρι και τον κάμπο του είναι εξαιρετική.


Τεράστιοι ευκάλυπτοι προσφέρουν τη σκιά τους έξω από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ενώ στο χώρο οι κάτοικοι του Σμαρίου έχουν φτιάξει ξυλόφουρνο και άλλες δομές που εξυπηρετούν τα πανηγύρια τους.


Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται και το τοιχογραφημένο ξωκλήσι του Χριστού, κτισμένο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, οπότε οι ευκαιρίες για καλοκαιρινιά πανηγύρια δεν λείπουν.


Δείτε επίσης


Ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος Χριστού στο λόφο του Προφήτη Ηλία στο Σμάρι









Σελίδες