Στους δροσερούς και καταπράσινους Μέσα Ποτάμους Λασιθίου (φωτο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Στους δροσερούς και καταπράσινους Μέσα Ποτάμους Λασιθίου (φωτο)

 





Αφού προσπεράσουμε τους Έξω Ποτάμους Λασιθίου και τα μικρά, διάσπαρτα πάνω στο δρόμο, μετόχια τους φθάνουμε στους επίσης καταπράσινους και δροσερούς Μέσα Ποτάμους.


Δέντρα κάθε είδους και λουλούδια που αναπτύσσονται εντυπωσιακά σε σκιερά μέρη καλωσορίζουν τον επισκέπτη σε αυτόν τον όμορφο οικισμό, τον τελευταίο πριν πιάσουμε τα διοικητικά όρια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Μάλιστα αυτός ο οικισμός μέχρι το 1900, όπως μας πληροφορεί ο Στέργιος Σπανάκης, ήταν τμήμα του Δήμου Τζερμιάδων ενώ στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο Δήμο Αγίου Νικολάου.


Και οι Μέσα Ποτάμοι, όπως και οι Έξω Ποτάμοι, είναι κτισμένοι στη βόρεια πλαγιά της βαθειάς κοιλάδας που δημιουργούν η κορυφή Τζίβη και οι ανατολικές παρυφές της Σελένας.Την κοιλάδα διαρρέει ο ποταμός του Σκουληκάρη ο οποίος με το νερό του, σε συνδυασμό με το κλίμα του τόπου, προσφέρει την πλούσια βλάστηση που βλέπουμε.


Η περιοχή αυτή παράγει εξαιρετικής ποιότητας μήλα, αχλάδια, καρύδια, μπουρνέλες και πολλά άλλα προιόντα που ευδοκιμούν σε μέρη δροσερά με νερό.


Οι Μέσα Ποτάμοι το 1867, όπως κι άλλα χωριά της περιοχής, είχαν υποφέρει πολύ καθώς οι Οθωμανοί τους είχαν κάψει μετά τη μάχη στο Ζάρωμα.


Σήμερα στην είσοδο του χωριού, από την πλευρά των Έξω Ποτάμων, συναντάμε ταβερνάκια που στις αυλές τους ξεχωρίζουν οι φροντισμένες ορτανσίες. Εκεί στη διαμορφωμένη πλατεία με τα δροσερά πλατάνια βρίσκεται η κρήνη του οικισμού.


Λίγοι κάτοικοι ζουν πια εκεί ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.Αν περπατήσει κανείς στους δρόμους του θα δει πλήθος ερειπωμένων σπιτιών καθώς οι δεκαετίες που προηγήθηκαν, πριν ο τουρισμός κάνει την εμφάνιση του κι εδώ, ήταν δύσκολες και η απομόνωση του τόπου έφερε την εγκατάλειψη.


Μάλιστα τα στενά δρομάκια που οδηγούν στα τελευταία σπίτια των Μέσα Ποτάμων έχουν μετατραπεί σε μικρές ζούγκλες με αγριοκαρυδιές, αγριοσυκιές και κισσούς να κρύβουν ακόμα και τα σπίτια.













Σελίδες