Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου στη Σαμοθράκη-Οδοιπορικό στο νησί του Έβρου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου στη Σαμοθράκη-Οδοιπορικό στο νησί του Έβρου

 


Η Σαμοθράκη είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος και περισσότερα από 45 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου είχαν την χαρά να την περπατήσουν και να γνωρίσουν κάποιες από τις πολλές ομορφιές της, που χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να τις δεις.


Αν και νησί, θεωρητικά μικρό, διαθέτει τέτοιο ανάγλυφο που παραπέμπει σε ένα τεράστιο βουνό που αναδύθηκε από τη θάλασσα. Σε ένα βουνό λοιπόν χρειάζεται περπάτημα κι αυτό πρέπει να έχει κατά νου όποιος θελήσει να επισκεφθεί τη Σαμοθράκη.


Στη Σαμοθράκη δεν θα πας για τις παραλίες της, αν και έχει πολλές και η θάλασσα της είναι πεντακάθαρη. Κι αυτό γιατί η πρόκληση για έναν ταξιδιώτη που θα βρεθεί εκεί είναι οι περίφημες βάθρες, που συναντάς σε πολλά διαφορετικά σημεία του νησιού.


Πηγαίο γλυκό νερό σχηματίζει μικρές λιμνούλες, διαδοχικές, μέσα από καταρράκτες μικρούς και μεγάλους, σε βραχώδη εδάφη. Το άφθονο νερό με τη σειρά του έχει συμβάλει στο να αναπτυχθεί εξαιρετικά πλούσια βλάστηση, κυρίως πλατάνια και κουμαριές, κι έτσι το σκηνικό που αντικρίζεις σε όλες τις βάθρες είναι μοναδικό.


Βέβαια με ελάχιστες εξαιρέσεις για να προσεγγίσεις τις βάθρες της Σαμοθράκης πρέπει να περπατήσεις σε ανηφορικά και κάπως δύσκολα μονοπάτια, όμως η απόλαυση του να κολυμπήσεις στα δροσερά νερά τους αποζημιώνει για την όποια προσπάθεια.


Ο Φονιάς είναι το πιο γνωστό φαράγγι της Σαμοθράκης, γεμάτο βάθρες, κάποιες σε ευκολότερα προσβάσιμα σημεία του, χαμηλά, και κάποιες, οι λεγόμενες Πηγές του Φονιά, σε μεγαλύτερο υψόμετρο και με δυσκολότερο πεδίο για πεζοπορία.


Όσο ανεβαίνεις το φαράγγι τόσο η ανθρώπινη παρουσία στις βάθρες περιορίζεται αν και σχεδόν πουθενά δεν είσαι εντελώς μόνος μια και το συγκεκριμένο νησί έλκει εναλλακτικό τουρισμό.


Κυρίως νέα παιδιά, που αγαπούν την επαφή με τη φύση, στήνουν σκηνές και αιώρες ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες βάθρες περνώντας ημέρες μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο και τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής.


Η αλήθεια είναι πως η Σαμοθράκη τουριστικά θυμίζει κάτι από τα Μάταλα περασμένων δεκαετιών, ειδικά από τη στιγμή που σταμάτησαν να λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά τους στα Θέρμα, τον μικρό τουριστικό οικισμό στα βόρεια του νησιού.


Δεν είναι τυχαίο το ότι στη Σαμοθράκη συναντάμε το μεγαλύτερο κάμπινγκ στην Ελλάδα, με οργανωμένο και ελεύθερο κομμάτι που καλύπτει μεγάλη έκταση, δυτικά από τα Θέρμα.


Εκεί γύρω βρίσκονται και οι χαμηλές βάθρες του Φονιά, η  βάθρα του Χριστού (από το βυζαντινό μοναστήρι του Χριστού η ονομασία της), οι βάθρες «Παράδεισος» και η Γριά Βάθρα (δεν είναι μόνο μια αλλά πολλές). Οι Πηγές του Φονιά είναι σε ψηλότερο σημείο που προσεγγίζεται με ασφάλεια, αλλά με αρκετή δυσκολία λόγω ανηφόρας, από μονοπάτι που ξεκινά από τη θέση Βαράδες.


Για τους ορειβάτες που επισκέπτονται τη Σαμοθράκη ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο και στόχευση είναι το ψηλότερο βουνό της, κι ένα από τα ψηλότερα του Αιγαίου, το Σάος με υψόμετρο 1611 μέτρα. Αυτό το βουνό ήταν και ο στόχος ανάβασης για τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου αν και το εγχείρημα αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο κι έτσι κορυφή πάτησαν λίγοι.


Η ανάβαση ξεκινά σχεδόν από μηδενικό υψόμετρο, από τα Θέρμα, και μέσα από χωματόδρομο δυο χιλιομέτρων οδηγεί στις παρυφές του βουνού και το σηματοδοτημένο μονοπάτι Ε6.


Αρχικά χαμηλή βλάστηση με φτέρες και στη συνέχεια ένα υπέροχο δάσος με κουμαριές, πλατάνια και δρύες προσφέρουν υπέροχες εικόνες του βουνού. Ωστόσο η διαρκώς ανηφορική πορεία κουράζει κι όταν πια τα δέντρα αραιώνουν και οι κοφτεροί βράχοι και πέτρες κάνουν την εμφάνιση τους, σε ένα καθαρά αλπικό τοπίο, χρειάζεται αρκετή αντοχή και εμπειρία για να προσεγγιστεί η κορυφή, απ’ όπου η θέα είναι μοναδική.


Στα must της Σαμοθράκης και η βόλτα στη Χώρα της. Αμφιθεατρικά κτισμένη με το κάστρο τα Γατελούζων να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο  είναι ίσως το μοναδικό μέρος που σε κάνει στη Σαμοθράκη να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε νησί του Αιγαίου. Με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, καταστήματα για φαγητό, καφέ και ποτό, με κεραμοσκεπή κτίρια που ακουμπούν το ένα το άλλο και φυσικά τουρίστες να απολαμβάνουν τις ομορφιές της, αποτελεί μαζί με το λιμάνι της Σαμοθράκης, την Καμαριώτισσα, τα πιο ζωντανά κομμάτια του νησιού.


Ένα από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί όποιος βρεθεί στη Σαμοθράκη, το οποίο φυσικά επισκέφθηκε και ο ΕΟΣ Ηρακλείου, είναι και η Παναγία η Κρημνιώτισσα με την παραλία της Παχιάς Άμμου, ακριβώς κάτω από το γκρεμό που φιλοξενεί το ξωκλήσι.


Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Κρημνιώτισσας είχε ριχτεί στη θάλασσα, το 1700, από χριστιανούς κατοίκους της Μικράς Ασίας, για να σωθεί από τις λεηλασίες των εικονομάχων.


Ένα καράβι που έπλεε κοντά στη Σαμοθράκη, κινδύνεψε να βυθιστεί εξαιτίας της θαλασσοταραχής, όταν ξαφνικά στη θάλασσα εμφανίστηκε η εικόνα και ο καπετάνιος την ανέβασε στο πλοίο. Τότε η φουρτούνα κόπασε και η εικόνα μεταφέρθηκε στη Σαμοθράκη όπου ο  ιερέας του νησιού την τοποθέτησε στην εκκλησία στη Χώρα. Όμως κάθε βράδυ η εικόνα έφευγε και οι κάτοικοι την έβρισκαν στον ψηλό βράχο όπου τελικά έκτισαν την εκκλησία που βλέπουμε σήμερα. Βέβαια την πρώτη αυτή εικόνα σήμερα μπορούμε να τη δούμε στον καθεδρικό ναό στη Χώρα της Σαμοθράκης, όπου μεταφέρθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια.


Η παραλία Παχιά Άμμος κάτω από την Κρημνιώτισσα είναι η μοναδική ακτή της Σαμοθράκης με αμμουδιά, γι αυτό και όσοι επισκέπτες αναζητούν θάλασσα, ήλιο και ομπρελοκαθίσματα εκεί καταλήγουν. Όλες οι άλλες παραλίες στο νησί έχουν μεγάλα βότσαλα που δυσκολεύουν την είσοδο και έξοδο από το νερό.


Σαμοθράκη χωρίς επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης και το Μουσείο της δε νοείται.


Εξάλλου πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας όπου καταγράφεται η λατρεία και η τέλεση μυστηρίων των Μεγάλων Θεών, τα περίφημα Καβείρια. Γύρω από τον ιερό βράχο, όπου τελούνταν θυσίες, ξεκίνησε από τον 6ο π. Χ. αιώνα οικοδόμηση κτηρίων που εξυπηρετούσαν τις λατρευτικές ανάγκες ενώ η κορύφωση ήρθε τον 3ο π. Χ. αιώνα, οπότε και οικοδομήθηκαν λαμπρότατα κτήρια από τους ηγεμόνες των ελληνιστικών χρόνων.


Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης βρίσκεται και το Μουσείο της Σαμοθράκης με εντυπωσιακά εκθέματα.


Η Σαμοθράκη είναι γνωστή και για την κτηνοτροφία της. Το άγριο τοπίο της προσφέρεται για ελεύθερη βόσκηση κοπαδιών. Το κατσίκι λοιπόν αποτελεί σήμα κατατεθέν της και μπορείτε να το βρείτε μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους. Ωστόσο οι πιο γνωστές ταβέρνες όπου σερβίρεται το νοστιμότερο κατσίκι βρίσκονται στο χωριό Προφήτης Ηλίας. Λίγο πιο κάτω από τον Προφήτη σε ένα άλλο χωριό, τα Λακκώματα, θα βρείτε επίσης δυο εξαιρετικά μαγαζιά για ψάρι και μαγειρευτά φαγητά.


Αν βρεθείτε στη Σαμοθράκη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ψωμί και εφτάζυμο από τον παλιότερο φούρνο του νησιού στη Χώρα, το παραδοσιακό γλυκό τους το Χασλαμά (μοιάζει με μελομακάρονο στα υλικά του) καθώς και γλυκό κουταλιού πραούστι, που φτιάχνετε μόνο εκεί. Επίσης θα σας ενθουσιάσει το ελαφρύ νερό της που θα το βρείτε παντού, σε δημόσιες βρύσες, διάσπαρτες στους οικισμούς.


Ευχαριστίες στον ΕΟΣ Ηρακλείου και τον αρχηγό της εξόρμησης Δημήτρη Σφυράκη που μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Σαμοθράκη, να περπατήσουμε, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, τις όμορφες και δυσκολούτσικες διαδρομές που προσφέρει και να ζήσουμε την εμπειρία ενός νησιού που ο οργανωμένος τουρισμός δεν έχει ακόμα διαβρώσει.


Η Σαμοθράκη διατηρεί κάτι το αρχέγονο κι αυτό την ξεχωρίζει από άλλα τουριστικά νησιά κι είναι σίγουρο πως όποιος βρεθεί εκεί θα το νιώσει από τη πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στα χώματα της.


Γριά βάθρα

Γριά βάθρα

Πηγές Φονιά

Βάθρα Χριστού

Βάθρες Φονιά

Βάθρες Φονιά

Κρημνιώτισσα

Η εικόνα της Κρημνιώτισσας που φυλάσσεται στη Χώρα

Αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης έξω από το Μουσείο

Αρχαιολογικός χώρος Σαμοθράκης


Η Χώρα της Σαμοθράκης

Η παραλία Παχιά Άμμος

Εικόνες από την ανάβαση στο βουνό Σάος







Σελίδες