Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του Κάρταλου στα νοτιοδυτικά της Μεσαράς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του Κάρταλου στα νοτιοδυτικά της Μεσαράς

 


Στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μεσαράς και πάνω στην κορυφή που ονομάζεται Κάρταλος δεσπόζει το ξωκλήσι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς της Γρηγοριάς και του Πλατάνου και συγκεντρώνει, στις 14 Σεπτεμβρίου ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, πιστούς απ' όλα τα κοντινά χωριά.


Το λευκό εκκλησάκι με τον τεράστιο σταυρό στο πλάι του ξεχωρίζουν πάνω στο εντυπωσιακό βραχώδες ανάγλυφο της κορυφής, που στέκει μονάχη και επιβλητική στην περιοχή.


Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 716 μέτρων και σε αυτό φτάνεις περπατώντας και ακολουθώντας μονοπάτι, άλλοτε ομαλό κι άλλοτε όχι. Λίγο πριν την κορυφή υπάρχουν σχοινιά για μεγαλύτερη ασφάλεια αφού στο σημείο εκείνο το ανάγλυφο είναι επικλινές και τα βράχια γλιστρούν.


Το εκκλησάκι είναι μονόχωρο και καμαροσκεπές, λιτό στο εσωτερικό του αν και στολισμένο με πολλές μικρές εικόνες.


Διαθέτει αρκετό χώρο εξωτερικά για να σταθούν οι πιστοί και να παρακολουθήσουν την Ακολουθία την ημέρα που γιορτάζει, αν και πάντα εκεί ψηλά ο αέρας φυσάει δυνατά και χρειάζεται προσοχή.


Όσο για τη θέα από την κορυφή του Κάρταλου και το ξωκλήσι; Πραγματικά κόβει την ανάσα αφού εκτείνεται στον Ψηλορείτη, τον Κέδρο, το Νότιο Κρητικό Πέλαγος με τη Γαύδο και τα Παξιμάδια, όλη την πεδιάδα της Μεσαράς κι ακόμα μακρύτερα.


Δείτε επίσης:


Κάρταλος: Μια εντυπωσιακή κορυφή με θέα στον κόλπο της Μεσαράς και το νότιο Ψηλορείτη









Σελίδες