Κυκλοφορούν σε ένα τόμο τα "Γράμματα από τα Καπετανιανά" και κάνουν θραύση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Κυκλοφορούν σε ένα τόμο τα "Γράμματα από τα Καπετανιανά" και κάνουν θραύση

 


Πάνε χρόνια από τότε που σταμάτησε η έκδοση του Κρητικού Πανοράματος, ενός περιοδικού που σε αντίθεση με όλα τα άλλα του είδους του το πολυπληθές και φανατικό κοινό του αφού το «ξεκοκάλιζε» στην κυριολεξία, μια και είχε ενδιαφέροντα θέματα από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, δεν το πετούσε αλλά το τοποθετούσε στην βιβλιοθήκη του σαν μια άλλη καθαρά κρητική εγκυκλοπαίδεια.


Από το Κρητικό Πανόραμα, ανάμεσα στα πολλά και καλογραμμένα κείμενα που συμπεριελάμβανε πλαισιωμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ξεχώριζαν τα «Γράμματα από τα Καπετανιανά» του Γιώργου Σταματάκη.


Να τα χαρακτηρίσεις διηγήματα; Να τα χαρακτηρίσεις ηθογραφήματα; Σίγουρα ήταν μια κατηγορία από μόνα τους και γι αυτό μετά από προσπάθειες 12 χρόνων μπόρεσαν να αποκτήσουν υπόσταση βιβλίου σε ένα τόμο 400 σελίδων.


Εδώ και κάμποσες μέρες κυκλοφορούν λοιπόν σε ένα προσεγμένο βιβλίο τα  «Γράμματα από τα Καπετανιανά» και η υποδοχή που τυγχάνουν από το αναγνωστικό κοινό, που τα αγάπησε διαβάζοντας Κρητικό Πανόραμα ή βλέποντας τα να ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι, είναι τεράστια.


Και πως θα μπορούσε να μην είναι τεράστια με τον πλούτο των συναισθημάτων που σου δημιουργούν διαβάζοντας τα.


Ιστορίες γραμμένες με πολύ φαντασία, με πλουσιότατο κρητικό λεξιλόγιο, με χιούμορ, ιστορίες γεμάτες πάθος, σουρεαλισμό, σκωπτική διάθεση, ιστορίες που ζωντανεύουν πρόσωπα, ήθη, παραδόσεις, μια κοινωνία του χθες αλλά όχι ξεχασμένη, αυτά κι άλλα πολλά είναι τα «Γράμματα από τα Καπετανιανά.


Ο Γιώργος Σταματάκης, για εκείνους που τον γνωρίζουν, αποτυπώνει στα διηγήματα, που περιλαμβάνει το βιβλίο του, κάτι από την ίδια την πολυτάλαντη προσωπικότητα του, που είναι πληθωρική, ξεχειλίζει από χιούμορ και διαθέτει μια τόσο διεισδυτική ματιά ικανή να βλέπει αυτό που οι άλλοι αφήνουν να περάσει απαρατήρητο.


Η αγάπη για τον τόπο καταγωγής του, τα Καπετανιανά, έγινε όταν έγραφε τα «Γράμματα από τα Καπετανιανά» η κινητήριος δύναμη ώστε να αποτυπώσει με τέτοια ευαισθησία και εύστοχο λόγο τα θέματα που πραγματεύονταν.


Πανάξια λοιπόν η αναγνώριση που γνωρίζει σήμερα, το νέο του βιβλίο και τα σχόλια χαράς και ικανοποίησης των τόσων πολλών αναγνωστών του που του ζητούσαν επίμονα, επί χρόνια, να συγκεντρώσει τα «Γράμματα από τα Καπετανιανά» σε ένα τόμο ώστε να μπορέσει ακόμα περισσότερος κόσμος να έχει πρόσβαση σε αυτά απολαμβάνοντας την ανάγνωση τους.


Το βιβλίο του Γιώργου Σταματάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σελούδα» και μπορείτε να το βρείτε:


Στο Ηράκλειο στο Βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, οδός 1821 αρ. 10


Στο Ρέθυμνο στο Βιβλιοπωλείο ΚΛΑΨΙΝΑΚΗΣ, Λεωφ. Ηγουμένου Γαβριήλ αρ. 59


Στο Ηράκλειο επίσης στο Βιβλιοπωλείο «Φωτόδεντρο», Κοραή 21 και στο Βιβλιοπωλείο «Πολύγραφος», Χάνδακος 8.


Στα Χανιά στο Βιβλιοπωλείο «Μικρό καράβι», Δασκαλογιάννη 55 και στο Βιβλιοπωλείο «Μυθολογία», Μυλωνογιάννη 31.


Ακόμα μπορείτε να το αναζητήσετε στο skroutz.gr απ΄ όπου μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Σελίδες