Η ακτή στη νότια Κρήτη όπου πέτρωσαν λιοντάρι, κροκόδειλος, ελέφαντας, αστερίας και κοχλίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Η ακτή στη νότια Κρήτη όπου πέτρωσαν λιοντάρι, κροκόδειλος, ελέφαντας, αστερίας και κοχλίας

 



 

Κι όμως αυτές οι μορφές υπάρχουν και με λίγη φαντασία θα τις δει όποιος επισκεφθεί την περιοχή του Λέντα φθάνοντας μέχρι τον Τράφουλα και την παραλία του.


Τα τρία πρώτα "άγρια ζώα" τα βλέπουμε στην παράκτια ζώνη του Λέντα και τα άλλα δυο θαλάσσια είδη, που είναι εντυπωσιακά σε μέγεθος ανθρώπινα όμως δημιουργήματα, στην αμμουδιά του Τράφουλα, δυτικά του Λέντα.


Και φυσικά δεν μιλάμε για έμβια όντα που στα αλήθεια έγιναν πέτρα, σαν τα απολιθώματα διαφόρων ειδών που συναντάμε σε αφθονία στην Κρήτη.


Είναι βράχοι, τα τρία πρώτα, που λίγο ο μύθος λίγο η ανθρώπινη φαντασία τα ταύτισαν με άγρια ζώα, ενώ τα άλλα δυο τα δημιούργησαν οι λουόμενοι που περνούν ώρες ή και ημέρες στην όμορφη παραλία όπου καταλήγει το φαράγγι του Τράφουλα ή Τράχουλα.




Βέβαια να πούμε πως το πετρωμένο λιοντάρι, που δεσπόζει δυτικά του κόλπου του Λέντα, είναι τόσο επιβλητικό σε μέγεθος και σχήμα που έδωσε ακόμα και το όνομα του στην περιοχή.


Ο μύθος λέει πως το βραχώδες αυτό ακρωτήρι ήταν ένα από τα λιοντάρια, που έσυρε την άμαξα της θεάς Ρέας και πέτρωσε  στη θέση αυτή.


Μια δεύτερη εκδοχή του μύθου εκτός από το λιοντάρι περιλαμβάνει και τα άλλα δυο ζώα, οι μορφές των οποίων σχηματίζονται ανατολικά του Λέντα, το ελεφαντάκι και τον κροκόδειλο.


Το ελεφαντάκι σχηματίζεται ανάμεσα στα ακρωτήρια Λέντα και Τράφουλα 


Σύμφωνα με αυτήν, την περιοχή είχε επισκεφθεί κάποτε μια βασίλισσα από την Αφρική, που έφερε μαζί της τα αγαπημένα της ζώα: ένα λιοντάρι, ένα ελέφαντα κι ένα κροκόδειλο. Αγάπησε, κατά την παραμονή της, τόσο πολύ τον τόπο που όταν αναχώρησε άφησε πίσω τα αγαπημένα της ζώα για να τον προστατεύουν ως αιώνιοι φύλακες.


Τα τρία ζώα πέτρωσαν κοιτώντας προς την Αφρική και περιμένοντας τη βασίλισσα τους μήπως και τα πάρει ξανά κοντά της.


Το ακρωτήριο του Τράφουλα μοιάζει με κροκόδειλο

Τα ανθρώπινα δημιουργήματα στον Τράφουλα



Σελίδες