Ψιλή Άμμος: Η παραλία-απόληξη του Φαραγγιού του Τράφουλα (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ψιλή Άμμος: Η παραλία-απόληξη του Φαραγγιού του Τράφουλα (φωτογραφίες)

 


Αρκετά κοντά στο Λέντα, στα νότια του Ηρακλείου, βρίσκεται η απομονωμένη και εντυπωσιακή παραλία όπου καταλήγει το φαράγγι του Τράφουλα ή Τράχουλα.


Ονομάζεται Ψιλή Άμμος, αν και στην πραγματικότητα η άμμος που περιβάλει την ακτή δεν είναι και τόσο ψιλή, αντίθετα είναι στο σωστό μέγεθος για να μην κολλάει στο σώμα και ταλαιπωρεί τους λουόμενους.


Βέβαια επειδή η πρόσβαση στη συγκεκριμένη παραλία γίνεται με δυσκολία ποτέ δεν θα τη βρείτε γεμάτη από κόσμο.


Συνήθως την επισκέπτονται άτομα που θέλουν να κάνουν γυμνισμό, κάποιοι που κατασκηνώνουν και ζουν για λίγες ημέρες ως ερημίτες ή πεζοπόροι που συνδυάζουν μπάνιο στην Ψιλή Άμμο και κάθοδο του ωραίου φαραγγιού του Τράφουλα.


Τα νερά στην Ψιλή Άμμο είναι βαθιά και καθαρά. Όμως σε σημεία της παραλίας υπάρχουν βράχια που δυσκολεύουν την πρόσβαση στο νερό.


Η εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη ακτή εντυπωσιάζει καθώς αριστερά της βρίσκονται χαμηλά βράχια που μοιάζουν λες κι έχουν σμιλευτεί από ανθρώπινο χέρι ώστε να εμφανίζουν εικόνα γλυπτών.


Ανατολικά της παραλίας μικρές σπηλιές προσφέρουν σκιά στους λουόμενους αν και γενικότερα στην Ψιλή Άμμο δεν θα βρείτε σκιά αφού δεν διαθέτει δέντρα, κι έτσι πρέπει να μεριμνήσετε σχετικά εφόσον θελήσετε να παραμείνετε εκεί για ώρες.


Λίγο πριν την έξοδο του φαραγγιού και πριν φτάσετε στην παραλία υπάρχει αναρριχητικό πεδίο όπου το καλοκαίρι θα δείτε λάτρεις της αναρρίχησης να σκαρφαλώνουν με σχοινιά.


Η διαδρομή μέχρι την παραλία, διασχίζοντας είτε ολόκληρο το φαράγγι του Τράφουλα είτε το κομμάτι του που έχουν διαμορφώσει με ξύλινες κουπαστές για προστασία κατά την κατάβαση, είναι πανέμορφη.


Ψηλοί κάθετοι βράχοι και γεωλογικοί σχηματισμοί προκαλούν δέος. Στην αφετηρία του φαραγγιού τα τοιχώματα του στενεύουν τόσο πολύ ώστε οι ντόπιοι να το ονομάσουν φαράγγι του Πηδηματού, καθώς έλεγαν πως ένα ζώο μπορεί να πηδήξει από τη μια πλευρά του και να φτάσει στην άλλη με ένα μόνο άλμα του.


Όποιος δεν θέλει πάντως να κάνει όλη τη διαδρομή από την αφετηρία μπορεί να επιλέξει το κομμάτι των 700 περίπου μέτρων που ξεκινά έξω από το σημείο όπου έχει διαμορφωθεί πλάτωμα για στάθμευση οχημάτων και πέτρινες κατασκευές που οδηγούν σε απότομο μονοπάτι με ξύλινες προστατευτικές κουπαστές.











 


 

Σελίδες