Λαμπρός και κατανυκτικός ο τριήμερος εορτασμός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Χουδέτσι (φωτο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Λαμπρός και κατανυκτικός ο τριήμερος εορτασμός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Χουδέτσι (φωτο)

 


Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιόρτασε και φέτος τον προστάτη της Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο η Ενορία Χουδετσίου.


Μάλιστα ο εορτασμός ήταν τριήμερος καθώς περιελάμβανε και εορτασμό της επετείου ελεύσεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, ακριβές αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στην ενορία Χουδετσίου. Η Γοργοϋπήκοος είναι εκείνη που πιστεύεται πως προστάτευσε τον τόπο από το φοβερό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021καθώς είχε συμπέσει η παρουσία της εικόνας της στις 25,26 και 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στο Χουδέτσι με την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού που έπληξε την ενδοχώρα του Ηρακλείου αφήνοντας πίσω του τεράστιες καταστροφές.


Και τις τρείς ημέρες που διήρκεσε φέτος ο εορτασμός πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό τιμώντας τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου καθώς και την Παναγία Γοργοϋπήκοο, που τα τελευταία χρόνια η χάρη της έχει συνδεθεί με την Ενορία Χουδετσίου.


Την Τετάρτη το απόγευμα, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας ο μέγας Εσπερινός, η λιτάνευση των Εικόνων στους δρόμους του  Χουδετσίου και η ευλόγηση των άρτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.


Ανήμερα της γιορτής, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, το πρωί, εψάλη ο Όρθρος και ακολούθησε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου.


Με την ολοκλήρωση της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης των μαθητών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο, την επικαλούμενη Γοργοϋπήκοο, προεξάρχοντος του Πανασιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


Χθες Παρασκευή, στις 7 το πρωί εψάλη ο Όρθρος κι αμέσως μετά ακολούθησε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στη μνήμη των αοιδήμων ιερέων, ιεροψαλτών, επιτρόπων, διακονησάντων, κτητόρων, ανακαινιστών, δωρητών, ευεργετών και αναδόχων των Ιερών Ναών της Ενορίας Χουδετσίου, ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Κασιμάτη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


















Σελίδες