Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου-Ένας επίγειος παράδεισος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου-Ένας επίγειος παράδεισος

 


Στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου, πάνω σε ύψωμα στην άκρη του χωριού, συναντάμε την Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Αγίου Γεδεών.


Πρόκειται πραγματικά για ένα επίγειο παράδεισο, πνιγμένο στο πράσινο στους κήπους και τις αυλές του όπου δεν ξέρεις που να πρωτοστρέψεις το βλέμμα.


Το Μοναστήρι ιδρύθηκε μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα και αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Καρακάλλου του Αγίου Όρους.


Ανάγλυφο οικόσημο της οικογένειας των Δανδόλων, κτητόρων της Μονής, βρίσκεται σε τάφο στο δάπεδο του ναού της, πράγμα που μαρτυρά και το παρελθόν της.


Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ήταν γυναικείο όμως κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε ανδρικό, όταν παραχωρήθηκε στη Μονή Καρακάλλου.


Μάλιστα σώζεται μια ιστορία που αναφέρει πως όταν οι Οθωμανοί έβαλαν στο μάτι τη Μονή και κατευθύνθηκαν εκεί για να σκοτώσουν τις μοναχές του εκείνες πήγαν και κρύφτηκαν σε μία σπηλιά. Μπροστά στην είσοδο της σχηματίστηκε ένα πυκνό σύννεφο με αποτέλεσμα να μη γίνουν αντιληπτές και να σωθούν.


Στη Μονή Σωτήρος ασκήτεψε για έξι χρόνια ο Άγιος Γεδεών, που μαρτύρησε το 1818 στον τόπο καταγωγής του, τον Τύρναβο της Λάρισας. Γι αυτό και σήμερα εκτός από τη Μεταμόρφωση εκεί τιμάται και ο εν λόγω Άγιος.


Για σειρά ετών η Μονή Σωτήρος και Αγίου Γεδεών είχε ερημώσει όμως το 1998 αναστηλώθηκε. Από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα διασώθηκαν το Καθολικό κι ένα ακόμα κτίριο όπου λειτουργεί η τράπεζα της Μονής. Τα υπόλοιπα κτίρια που βλέπουμε είναι σύγχρονα.


Εκείνο πάντως που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι οι καταπράσινοι κήποι και αυλές της, με τα κάθε λογής λουλούδια και δέντρα, τη μικρή λιμνούλα με τα νούφαρα και το παγόνι που κάνει τις βόλτες του στο περιβόλι.

  

Το Μοναστήρι τιμά στις 6 Αυγούστου τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στις 30 Δεκεμβρίου τη μνήμη του Αγίου Γεδεών.













Σελίδες