Το άγνωστο δίτοξο γεφύρι που ένωνε τους οικισμούς Καλλέργος και Αλφά στο Μυλοπόταμο (Φώτο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Το άγνωστο δίτοξο γεφύρι που ένωνε τους οικισμούς Καλλέργος και Αλφά στο Μυλοπόταμο (Φώτο)

 


Κατηφορίζοντας από τα τελευταία σπίτια προς τη ρεματιά στον μικρό οικισμό Καλλέργος ή Καλλέργω στο Μυλοπόταμο, συναντάμε ένα εντυπωσιακό, παλιό δίτοξο γεφύρι.


Η γέφυρα αυτή ένωνε κατά το παρελθόν τον Καλλέργο με το κοντινό χωριό Αλφά και επέτρεπε σε ανθρώπους και ζώα να κινούνται με άνεση πάνω από το ποτάμι για επικοινωνούν μεταξύ τους και να φθάνουν στα κοντινά χωριά.


Ακριβή χρόνο ανέγερσης του ωραίου αυτού γεφυριού δεν έχουμε ωστόσο από τον τρόπο κατασκευής του θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πως κατασκευάστηκε την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), κατά την οποία άνθισε η δημιουργία τέτοιων γεφυρών.


Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης γέφυρας είναι πως το ένα τόξο, το δεξί, είναι μεγαλύτερο από το αριστερό. Πάνω από αυτά διέρχεται στενός δρόμος, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εποχής, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ζώα κι όχι αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους.


Κάτω από το γεφύρι περνούσε παραπόταμος του Γεροποτάμου και κατέληγε στη θάλασσα. Σήμερα είναι βέβαια ξερός, όπως και τα περισσότερα ποτάμια στην Κρήτη.


Γύρω από το γεφύρι είχαν αναπτυχθεί περβόλια και βέβαια πλούσια άγρια βλάστηση με θεόρατα πλατάνια. Μόνο τα δέντρα έχουν επιβιώσει καθώς λιγόστεψαν οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή και πλέον τίποτα δεν καλλιεργείται, όπως παλιά.


Η θέση όπου βρίσκεται το γεφύρι ονομάζεται Δάφνη, προφανώς εξαιτίας του ομώνυμου φυτού που κάποτε υπήρχε σε αφθονία σε αυτόν τον όμορφο τόπο.


Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως παρά το πέρασμα τόσων πολλών δεκαετών από το κτίσιμο του δεν έχει μετακινηθεί ούτε μια πέτρα του και παραμένει γερό και δυνατό όπως όταν πρωτοκτίστηκε. Σε αντίθεση με τα γεφύρια του σήμερα που εύκολα καταρρέουν και καταστρέφονται με την πρώτη θεομηνία ή και χωρίς κανένα απολύτως λόγο, απλά λόγω κακοτεχνιών.










Σελίδες