Τα υφαντά πουκάμισα με τα φιλντισένια κουμπιά και το τρικ των υποψήφιων γαμπρών του παρελθόντος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Τα υφαντά πουκάμισα με τα φιλντισένια κουμπιά και το τρικ των υποψήφιων γαμπρών του παρελθόντος

 



Οι ευκατάστατοι γαμπροί ήταν ανέκαθεν περιζήτητοι στην Κρήτη κι όχι μόνο. Παλιότερα όμως που ο υποψήφιος για γάμο ήθελε να εντυπωσιάσει δεν υπήρχαν ούτε ακριβά αυτοκίνητα, ούτε ακριβά ρολόγια ή τουλάχιστον αυτά δεν ήταν ο κανόνας για εντυπωσιασμό.


Έτσι κάποιοι είχαν σκαρφιστεί κάτι πολύ απλό που στις μέρες μας μπορεί και να περνούσε απαρατήρητο αλλά τότε είχε αξία.


Μας το διηγήθηκε ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Μουσείου Σπάνιων και Ενδημικών Φυτών στην Κριτσά Μεραμπέλου Γιώργος Αφορδακός δείχνοντας μας μάλιστα ένα πουκάμισο που είχε υφανθεί στον αργαλειό εκείνης της εποχής.


Το κόλπο λοιπόν για να δείξει κάποιος πως ήταν υποψήφιος γαμπρός που είχε τη «σειρά» του ήταν τα φιλντισένια κουμπιά.


Πριν από δεκαετίες είχαν μια κάποια αξία και δεν μπορούσε όποιος όποιος να τα βάλει στο πουκάμισο του. Όσοι είχαν οικονομική άνεση το έκαναν οι δε άλλοι μπορούσαν με 1-2 κουμπιά να ξεγελάσουν.


Έβαζαν λοιπόν κουμπιά από ευτελή υλικά στην κάτω πλευρά του πουκαμίσου και μόνο ψηλά, κοντά στο λαιμό που φαίνονται, έραβαν 1-2 φιλντισένια. Με τα υπόλοιπα ρούχα που φορούσαν τα φτηνά κουμπιά κρύβονταν και ήταν εμφανή μόνο τα πολύτιμα φιλντισένια.


Έτσι οι κοπέλες έβλεπαν στον υποψήφιο γαμπρό αυτό που ήθελαν να δουν και η πρώτη εντύπωση, αν δεν μεσολαβούσε έρωτας, ήταν θετική.


Σύμφωνα με τον κ. Αφορδακό, αν παρατηρήσει κανείς υφαντά πουκάμισα περασμένων δεκαετιών θα διαπιστώσει και κάτι άλλο ενδιαφέρον.


Στο σημείο που τα έζωναν στο παντελόνι το υλικό δεν είναι ίδιο με το πάνω μέρος του ρούχου. Κι αυτό γιατί με τον ιδρώτα φθείρονταν και διαλύονταν το ύφασμα οπότε έκοβαν το φθαρμένο τμήμα και έραβαν άλλο ύφασμα για να μπορεί το πουκάμισο να φορεθεί ξανά και ξανά.


Βλέπετε τότε η ευκολία του έτοιμου ρούχου και φθηνού δεν υπήρχε και κάθε κομμάτι για κάθε άνδρα ή γυναίκα ήταν μοναδικό και δύσκολα μπορούσε να το αντικαταστήσει με νέο.


Σελίδες