Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο, στα Σώπατα Αστερουσίων κι άλλες περιοχές της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο, στα Σώπατα Αστερουσίων κι άλλες περιοχές της Κρήτης

 


Μπορεί οι Δροσουλίτες του Φαγκοκάστελου να είναι τα πιο διάσημα φαντάσματα που γνωρίζουμε στην Κρήτη όμως την αποκλειστικότητα στην εμφάνιση τους δεν την έχει μόνο αυτή η περιοχή.


Δροσουλίτες, και μάλιστα με διαφορετικά ονόματα, εμφανίζονται και σε άλλα σημεία της Κρήτης καθώς στο νησί έχουμε πολλούς αδικοσκοτωμένους στους οποίους και αποδίδεται η κατά καιρούς επανεμφάνιση των περίφημων αυτών φαντασμάτων.


Πρόσφατα μάλιστα ο λαογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματάκης σε πεζοπορία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στα Αστερούσια υπέδειξε ένα τέτοιο σημείο κατηφορίζοντας από το ιερό κορυφής του Κόφινα.


Στα Αστερούσια οι Δροσουλίτες ξεπροβάλλουν στο οροπέδιο που οι ντόπιοι ονομάζουν Σώπατα. Αδικοσκοτωμένοι κι εκείνοι, όπως  οι στρατιώτες του  Χατζημιχάλη Νταλιάνη στο Φραγκοκάστελο, κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε λίγους και μάλλον εκείνους που διαθέτουν τη μεγαλύτερη φαντασία και κυρίως σε όσους κινούνται σε αυτά τα απόμερα σημεία των Αστερουσίων τη σωστή στιγμή.


Κι επειδή όπως επισημάνθηκε παραπάνω οι Δροσουλίτες ως φανταστικές μορφές αποδίδονται σε πρόσωπα που σκοτώθηκαν άδικα σε μάχες και στην Κρήτη είχαμε αρκετές τέτοιες θα πρέπει να πούμε πως εκείνοι που αναζητούν τα φαντάσματα τους έχουν επιλογές για να δοκιμάσουν την τύχη τους.




Ο Γιώργος Σταματάκης έχει καταγράψει μια σειρά περιοχών με  εμφανίσεις Δροσουλιτών.


Πέρα από το Φραγκοσκάστελο, λοιπόν, και τα Σώπατα Αστερουσίων Δροσουλίτες έχουμε στο Σέλινο Χανίων, σε περιοχή που συνδέεται με τους Ακρίτες. Εκεί εμφανίζονται τα "Σαϊτούρια". Είναι μορφές που μπαίνουν στη μάχη με σαΐτες και μάλιστα η εμφάνιση τους λέγεται πως συνοδεύεται και από τους ήχους σαΐτας.


Στη Μεσαρά, αντίστοιχα, έχουμε, σε ανάμνηση αρχαίας μάχης που έγινε στην περιοχή, τους "Αργήτες", που κρατούν τεράστια δόρατα και κατεβαίνουν από την Αγία Φωτιά στοιχισμένοι.


Στην πρώην επαρχία Πεδιάδος τα δικά τους φαντάσματα είναι οι "Σκοτωμένοι". Στη θέση Στενά, μεταξύ Καστελίου και Αποστόλων, είχε γίνει το 1821 μια μεγάλη μάχη που άφησε πίσω της πολλούς σκοτωμένους που δεν τάφηκαν, επειδή όλη η περιοχή καταστράφηκε και δεν υπήρχαν άνθρωποι στη συνέχεια να τους θάψουν.


Γι αυτό οι ψυχές των "Σκοτωμένων" δεν μπορούν να ησυχάσουν και μάλιστα κατά την επέτειο του θανάτου τους πέραν του ότι εμφανίζονται ακούγονται στην περιοχή και οι κραυγές τους. Για να γαληνέψουν, κάπως, οι ντόπιοι μάλιστα έκτισαν εκεί την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.


Και μη νομίζετε πως αυτή η κατηγορία φαντασμάτων είναι εφεύρημα της σύγχρονης εποχής καθώς φέρεται να έχουν αρχαίες ρίζες μια και ο Ηρόδοτος περιγράφει κάτι ανάλογο στη Σαλαμίνα, όπου έκαναν την εμφάνιση τους τα φαντάσματα των σκοτωμένων στην εκεί ένδοξη ναυμαχία.


Βέβαια το φαινόμενο των Δροσουλιτών πέρα από τη λαική ερμηνεία του έχει και επιστημονική που είναι κάπως πιο πεζή.


Σύμφωνα με αυτήν οι μορφές που κάποιοι νομίζουν πως βλέπουν εν μέσω ομίχλης προέρχονται από αντικατοπτρισμό λόγω της διάθλασης των ακτινών του ήλιου στην υγρή ατμόσφαιρα της πρωινής δροσιάς. Κι επειδή τις ανθρώπινες μορφές τις βλέπουν, όσοι τις βλέπουν, μόνο πρωί με δροσούλα, τις ονόμασαν Δροσουλίτες.


Το μικρό οροπέδιο Σώπατα στα Αστερούσια




Σελίδες