Σιντερόσπηλια: Η νεκρόπολη της αρχαίας Ριζηνίας στο δρόμο που συνδέει Πρινιά με Ασίτες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Σιντερόσπηλια: Η νεκρόπολη της αρχαίας Ριζηνίας στο δρόμο που συνδέει Πρινιά με Ασίτες

 


Πάνω στο δρόμο που συνδέει τον Πρινιά με τους Ασίτες και απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ριζηνίας στη θέση Σιντερόσπηλια βρίσκεται μια νεκρόπολη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Πρόκειται για έναν εκτεταμένο χώρο ταφής, καθώς έχουν αποκαλυφθεί 680 τάφοι, με χρήση από τον 13ο-8ος αιώνα π.Χ. που προφανώς συνδέεται με τους κατοίκους της αρχαίας Ριζηνίας.


Η νεκρόπολη χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό τμήμα και στο μέσο της βρίσκεται ο δρόμος.Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τρεις κύριες φάσεις χρήσης, καθεμία με διακριτές ταφικές πρακτικές και τύπους τάφων και μια τέταρτη της ρωμαϊκής περιόδου:


Κατά την πρώτη φάση είχαμε απλές καύσεις νεκρών τοποθετημένες σε οβάλ, λαξευμένους στο βράχο, λάκκους που καλύπτονταν  με πέτρινες πλάκες.


Κατά τη δεύτερη φάση κατασκευάστηκαν θαλαμωτοί τάφοι για τους ενταφιασμούς.Σε αυτή τη φάση εντάσσονται χρονολογικά και οι δεκαοκτώ ταφές ζώων, που αποκαλύφθηκαν στο νεκροταφείο. Δώδεκα από αυτές ανήκουν σε άλογα, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε λαξευτά ορύγματα και πιθανόν έχουν σχέση με τις θυσίες ζώων που συχνά αναφέρονται στην αρχαία λογοτεχνία.


Κατά την τρίτη φάση γίνονταν καύσεις νεκρών και η στάχτη τοποθετούνταν σε τεφροδόχους που στηρίζονταν σε πέτρες και τοποθετούνταν κάτω από χαλάσματα. Υπάρχουν, επίσης, μερικά παραδείγματα ενταφιασμών νεαρών ατόμων σε πίθους, των οποίων το κεφάλι είχε απομακρυνθεί και ταφεί, ενώ το υπόλοιπο σώμα είχε αποτεφρωθεί.


Μια τέταρτη φάση, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, είναι εμφανής στο δυτικό τμήμα του νεκροταφείου.




Η νεκρόπολη διαθέτει μια ποικιλία τύπων τάφων, που αντικατοπτρίζουν το εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.


Οι πρώιμες ταφές είναι απλές καύσεις σε λάκκους ενώ οι μεταγενέστερες φάσεις χαρακτηρίζονται από θαλαμωτούς τάφους για τους ενταφιασμούς με επιστροφή στις καύσεις σε τεφροδόχους. Μερικοί τάφοι είναι πιο περίτεχνοι, με πολλαπλούς θαλάμους και προθαλάμους, γεγονός που υποδηλώνει κοινωνική διαφοροποίηση.


Τα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, το εμπόριο και τις πολιτιστικές επιρροές των Κρητών της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.


Η παρουσία χρυσών κοσμημάτων, χάλκινων αντικειμένων και εισαγόμενων αγγείων από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου υπογραμμίζει τη συμμετοχή του νησιού σε περιφερειακά δίκτυα εμπορίου και ανταλλαγών.Η ανακάλυψη χαντρών από φαγεντιανή και φυλαχτών αιγυπτιακής προέλευσης υποδηλώνει ωστόσο συνδέσεις και με τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο.


Δείτε επίσης


Ριζηνία : Η αρχαία Κρητική πόλη που έδειξε το δρόμο σε αρχιτεκτονικά «θαύματα» όπως ο Παρθενώνας









Σελίδες